Skip to content Skip to footer

Margitos Nagytábor – logó

  1. Miért fontos, hogy a tábornak legyen logója?

A logó mindig az arculat központi eleme, bár egy viszonylag egyszerű, átlátható ábra, mégis magában foglal minden mondanivalót, amit az arculat be szeretne mutatni. Önmagában képes a hozzá tartozó programot, céget, bármit képviselni, egyedi szimbólumként, amiről nem is nagyon lehet másra asszociálni, mint arra, amit képvisel. Egy logó tud hangulatot, gondolatokat, érzéseket kötni egy olyan eseményhez is, amiről még nem is hallott az ember, csupán a megjelenésen keresztül, és minél többet tapasztal meg valaki azzal kapcsolatban, annál több jelentés kapcsolódik a logóhoz. Tulajdonképpen sosem volt kérdés, hogy legyen-e logója a tábornak, hiszen ez egy olyan lehetőség, amit kár lenne elszalasztani. Szeretnénk, hogy élettel teljen meg a logó, azon kívül is, ami életet mi, szervezők már beletettünk, és a tábor után évekkel is, ha ránézünk erre a kis képre, rengeteg élmény, gondolat, érzés jusson eszünkbe, egybekapcsolódva a logóval, ahogyan a mottó is mondja.

  1. Hogyan jött, hogy Te kreáld meg? Mit szóltál a felkéréshez?

A design munkacsoportnak több tagja is van, együtt dolgozunk a tábor grafikai elemeinek kidolgozásán, megvalósításán. A logó tervezés viszont egyszemélyes munka, mivel sok gondolkodást, tervezést igényel, aminek a végén a tervező fejében már él egy kép, amit csak elő kell hívni onnan. Az tehát egyértelmű volt, hogy a közös ötletelés után egy ember fogja elkészíteni a logót, és erre engem kért fel Tibi, ami hatalmas megtisztelés. Már a felkérés előtt sokat beszélgettünk a logóról, így mire megkérdezett, egy viszonylag kész kép volt a fejemben, az összes fontosabb elem benne volt. Így elsősorban izgatott voltam, hogy megvalósíthatom, amit kitaláltam, és hatalmas dolognak éreztem (és érzem még mindig), hogy a tábor legfontosabb design elemét én találhattam ki, az én ötleteim ölthettek formát benne. Természetesen amikor elkészültem az első változattal, Tibivel, illetve mások véleményét is kikérve, kipróbáltunk egy csomó kis változtatást, amiknek egy része továbbjutott a végleges változatba is. A legnagyobb kérdést a színvilág jelentette, rengeteg változatot kipróbáltunk, de végül árnyalatnyi változtatásokkal arra jutottunk, hogy az eredeti volt a legjobb. 😀 Így hát megszületett a Margitos Nagytábor logója, amit valószínűleg jó sok helyen viszontláthattok majd a tábor anyagaiban.

  1. Mesélj kicsit róla, mik ihlették a logót, és mi mit jelent benne?

A legfontosabb a logóban az volt, hogy megerősítse a mottó mondanivalóját, és ezért az az első ötleteléstől kezdve tudtuk, hogy valamilyen módon összekapcsolódó embereknek szerepelnie kell benne. Ez a végleges formában azt jelenti, hogy nyolc összekapcsolódó ember áll egy körben, a körök a fejeiket jelképezik, az pedig, hogy nem mindegyik ugyanolyan színű, a résztvevők sokszínűségére utal. Fontos volt nekem, hogy a kéztartásuk a kapcsolódáson kívül Isten közös dicsőítésére is utaljon, ezért igyekeztem minél boldogabban feltartott kezeket létrehozni. Az emberek által kiadott formákból egy kereszt rajzolódik ki, az van a középpontban. Ez amellett, hogy Istent az őt megillető helyen jeleníti meg a logóban, arra is utal, hogy bennünk, általunk is meg tud mutatkozni, és egymásban, egymáson keresztül is felfedezhetjük az Atya szeretetét. A logó fő szervező motívuma azonban talán nem olyan egyértelműen kitalálható, mint az eddigiek. Itt a templom rózsaablakáról van szó. A főkapu felett lévő rózsaablak a templom épületét képviseli a logóban, ebből indul ki az egész terv, ahogyan a tábor sem jöhetne létre a templom nélkül, és a templomban jelen lévők nélkül. A tervezést tehát úgy kezdtem el, hogy egy fotó alapján átrajzoltam az ablak vonalait, majd ezeket egyszerűsítettem, alakítottam, és így jöttek létre az emberek és a kereszt középen.

  1. Milyen pozitívumokat vársz az egységes arculattól?

Mivel a tábor egy nagy esemény, ami sok felületen jelenik meg, sok grafikai elem kapcsolódik hozzá sok formában, ezért nagyon fontos, hogy ezek egy egységet tükrözzenek, és attól függetlenül, hogy a tábor honlapjáról, egy szórólapról vagy tábori pólóról van szó, egyértelmű legyen, hogy ugyanahhoz az eseményhez tartoznak. Ennek legfontosabb megvalósítója a színvilág. Krisztivel és Tibivel együtt ötletelve alkottuk meg a színvilágot, szerettünk volna vidám színeket, sok zölddel, hogy a tábor természetközeli helyszínét is képviseljük. Így az összes felületen ezekkel fogtok találkozni, és mire elérkezik a tábor, már talán nekünk sem fog feltűnni, hogy mennyire alapvető, hogy a logó zöldjei szerepelnek mindenféle formában ezeken a helyeken, de ha meglátunk egy hasonló zöldet, akár az utcán sétálva, automatikusan a tábor fog eszünkbe jutni, csak nem fogjuk tudni, hogy miért. Ezért fontos az egységes arculat és színvilág, illetve azért, hogy profi megjelenést kölcsönözzön a tábor design anyagainak, amiből látszik, hogy átgondolt használata van minden betűtípusnak, sőt, még az üres helyek is egységesek, és így a különböző elemekből összeáll egy nagy egység, ami együtt sokkal többet ér, mint az elemek külön-külön.