Skip to content Skip to footer

Kapcsolódjunk! – de miért?

Monostori László plébános atyával, a Nagytábor lelki vezetőjével készítettünk interjút arról, miért is fontos, hogy hívőként kapcsolódjunk egymáshoz.

Kapcsolódjunk! Milyen indíttatás alapján választottátok ezt a mottót?

A Szent Margit Templomba rengetegen járnak, és talán pont a nagy létszám az oka annak, hogy nem, vagy alig ismerjük egymást. Sokan vannak, akik évek óta minden vasárnap együtt imádkoznak a templomban, mert ugyanarra a misére járnak, és még egymás nevét sem tudják. Arra gondoltam, milyen jó lenne, ha nyitnánk egymás felé, erősebbek lennének kapcsolataink, és igen, egyre jobban kapcsolódnánk – az Úrhoz, de egymáshoz is.

Szerinted segíthet a tábor a templomi közösség erősödésében?

Mindenképpen. Templomunk sajátossága az is, hogy folyamatosan érkeznek új érdeklődők: van, aki a közelünkbe költözik, más távolabb lakik ugyan, de mégis szívesen jár hozzánk. Ha megismerjük egymást, egyre több közünk lesz egymáshoz, és így a közösség is erősebbé válik. 

Mire számítasz milyen korosztályokat sikerül ezzel megszólítani?

Ez a tábor – tudom, hihetetlen – tényleg mindenkinek szól! Szó szerint 0-99 éves korig várunk mindenkit, de ígérem, ha lesz 99 év fölötti jelentkező, neki is szorítunk helyet, sőt, díszvendége lesz a tábornak. 🙂 Nincs tehát túl fiatal vagy túl idős, de még túl középkorú sem:

Szerinted csak egymást ismerő embereket segít majd jobban kapcsolódni, vagy segít újabb embereket is bekapcsolni a közösségbe?

Szívesen kötök veletek egy fogadást. Úgy gondolom, nem lesz olyan ember a táborban, aki minden résztvevőt ismerne személyesen a tábor előttről. (Ha mégis lesz, az egész tábort meghívom egy fagyira!) Egész biztos lesz alkalom új ismeretségek, sőt, barátságok kötésére, ugyanakkor a tábor egy remek lehetőség arra is, hogy azokkal kapcsolódjunk ki, akik közel állnak hozzánk.

Véleményed szerint létrejött már a kapcsolat a Margitos generációk között? Ha még nem akkor hogyan tudnánk segíteni?

Ebben egyáltalán nem állunk rosszul, sőt! Úgy látom, a  generációkon átívelő kapcsolatok a Margitosok erősségei közé tartoznak. Én úgy ismertem meg a Margitosokat, mint akiknél nem annyira a kor számít, hanem a közös hit és az értékrend. A tábor pedig remek lehetőség lesz arra, hogy minden szempontból kapcsolódjunk: kortársainkhoz, más generációkhoz és nem utolsó sorban Krisztushoz. Kíváncsian és örömmel várom a tábort. Szerintem szuper lesz!